Je emoties horen in beweging te zijn en dit gebeurt er als je dat niet doet

Bijgewerkt op: 23 jun. 2021


Emoties en energie zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een gezonde emotie regulatie zorgt voor een hoge emotionele intelligentie. Maar wat gebeurt er als je dit niet doet?


Mind-body-connection

Stel je voor, je collega maakt een rotopmerking: Je schikt, wordt boos en je voelt je buitengesloten. Meteen triggert dit een rits aan negatieve gedachten en gevoelens. Fysiek wil jij jezelf het liefst zo klein maken dat je in rook opgaat.


Emoties kunnen een psychologische stress reactie teweegbrengen. Die rotopmerking van je collega kan fysiek de zelfde pijn oproepen als toen je in groep 7 gepest werd. Dit wordt de mind-body-connection genoemd. Maar hoe werkt dat precies?


Emotions: Energy in Motion

Energie reist door het lichaam, het brein en door ons bewustzijn. Je hoofd communiceert met je in de vorm van gedachten. Je lichaam communiceert met je in de vorm van gevoelens. Jouw overtuigingen zijn gekoppeld aan emoties en triggert een conclusie in de vorm van een gevoel. Dit kun je herkennen door een lichamelijke reactie van ontspannen of samentrekken van het lichaam. Alles begint dus bij energie en daarbij ook jouw overtuigingen en gedachten.


Gevolgen van vastzittende emoties

Jouw emoties zijn dus bedoeld om in beweging te zijn. Emotie is immers afgeleid van het Latijnse 'Emotere' wat letterlijk beweging betekent. Een gezonde emotie regulatie helpt je adequaat om te gaan met emoties en het uiten hiervan.


Op het moment dat je emoties (boosheid, angst, blijdschap) niet reguleert resulteert dit in lagere emotionele intelligentie. Je kunt daardoor jezelf en ook anderen slecht aanvoelen. Je raakt gemakkelijk opgebrand omdat jij de signalen van je lichaam negeert. Ongereguleerde emoties kunnen zich zelfs fysiek manifesteren in het lichaam in de vorm van ziekte. Stress wordt in Westerse geneeskunde niet voor niets een 'stille killer' genoemd. Stress tast namelijk direct je immuunsysteem en hormoonhuishouding aan.


Gemiste kans!

Daarbij als jij ontspannende emoties voelt zoals dankbaarheid, plezier en liefde mag je dit juist binnen laten komen. Hedendaagse neurologie laat zien dat negatieve ervaringen tot 5x zwaarder wegen dan positieve ervaringen. Dus laat maar binnenkomen die Good Vibes!


Dus, check-in met jezelf

Door stil te staan bij hoe jij je voelt en hoe jij je wilt voelen, pak jij de regie over je energie. Dit beïnvloedt je werkweek, je relaties… en het leven dat je wilt leiden! Wil je weten hoe je dat doet? Stuur ons een mailtje via het contactformulier of via sharon@houseofflux.com.

147 weergaven0 opmerkingen